Címlap Sajtóarchívum Tető alá hozzák
template ."/tools.php");?>
Tető alá hozzák PDF Nyomtatás E-mail
Írta: hetivalasz.hu   
2011. szeptember 20. kedd, 09:09

Várja már az építőipar egy új lakásfinanszírozási rendszer elindítását - mondja Gódi Attila, a Mediterrán Kft. ügyvezetője. A legnagyobb, magyar tulajdonú betoncserépgyártó addig exportpiacait erősíti.

Mi a különbség a beton- és a kerámiacserép között?

A mi éghajlati viszonyaink között a betoncserép jól használható és időtálló építőanyag. Olyan keményre préselt, s olyan alapanyagból készül, hogy nem vesz fel vizet, így különösen ellenáll a fagyoknak. Ez a hagyományos kerámiacserepekről nem mondható el. Európában délről észak felé haladva folyamatosan nő a betoncserepek részaránya: a skandináv országokban például a betoncserép a meghatározó tetőfedő anyag. Itthon fele-fele arányban oszlanak meg az eladások. Az újonnan épült házaknál szinte kizárólag betoncserepeket használnak, hiszen normál piaci viszonyok között olcsóbb, mint a kerámiacserép, és akár 80-100 évig is biztosítani tudja a ház fedését.


Az építőipar válsága miként éreztette önöknél a hatását?

Jelentősen csökkent az újlakás-építések száma: 2004-ben még 44 ezer új lakás épült, idén jó, ha 15 ezer fog. Emiatt gyártási többletkapacitások állnak rendelkezésre: csak mi 10 ezer családi házra elegendő cserepet gyártunk évente, és a kapacitásunk ennek a duplája. Nálunk a válság 2009 júniusától érezteti hatását, amikor a Bajnai-kormány a nélkül szüntette meg a lakástámogatásokat, hogy más rendszert elindított volna. Kelet-Európában viszont állami szerepvállalás híján a lakáspiac önmagában nem képes betölteni a szerepét. Így a szakma nagyon várja, hogy mikor lesz valóság az ígért nemzeti lakásprogramból.

 

Hogyan tudnak védekezni a negatív hatások ellen?

Nagy előnyünk a versenytársainkkal szemben, hogy épp 2008-ra készült el kunszentmiklósi telephelyünk a térség legmodernebb gyártósorával. Így a válság ellenére a bólyi központunk modernizációjába is belekezdhettünk. Mindezek olcsóbb és hatékonyabb működést tesznek lehetővé. Emellett az exportunkat növeltük, ma már csehországi és szlovákiai piacunk elérte a magyar piacunk méretét. Itthon 30-35 százalékos a részesedésünk a betoncserepek eladásából. Emellett jelentős a kivitelünk a volt jugoszláv államokba és Romániába is.

Hol a terjeszkedés határa?

Ez elsősorban logisztikai kérdés: bizonyos távolságba már nem éri meg szállítani. Ezért is hoztunk létre telepet a szlovákiai Farkasdon, s Kunszentmiklóson. Utóbbi helyről folynak például a romániai szállításaink is, de ott a határ a Kárpátok vonulata. A hosszabb távú tervek
között szerepel egy romániai termelőbázis létrehozása, hogy a constantai és bukaresti piacokon is megjelenhessünk.


GÓDI ATTILA


1968-ban született Mohácson. • Programozó matematikusként diplomázott Szegeden, majd közgazdászvégzettséget szerzett a pécsi egyetemen. • 14 éve dolgozik főállásban a Mediterrán
Kft.-nél, 2005 óta ügyvezetője a cégnek. • Nős, egy lány és egy fiú édesapja.

Évszázados múlt

A cégalapító Mészáros Kálmán a ma Szlovákiához tartozó Negyeden kezdett akkor még kézi munkával betonalapú cserépgyártással foglalkozni közel kilencven éve. A következő nemzedék, Mészáros Vilmos 1974-ben, a dél-baranyai, régi iparoshagyományokkal rendelkező Bóly városában folytatta a hagyományt egy félautomata gépsoron. 1997-ben lépett be a vállalkozásba a család harmadik generációja, köztük Gódi Attila. Ezzel egy időben indult el a gyors technológiai fejlődés is. A Mediterrán Kft.-nél - a két magyarországi és a szlovákiai telephellyel, valamint az öt külföldi képviselettel együtt - 200-an dolgoznak. A vállalatcsoport árbevétele 5,5 milliárd forint.

Forrás: hetivalasz.hu

Módosítás dátuma: 2011. szeptember 20. kedd, 09:39
 

Kiemelt partnereink

P.I.B.S.
A P.I.B.S. Kft által testreszabott portál segítségével a felhasználók könnyen felvihetik, módosíthatják a megjelentetni kívánt cikkeiket a megújult adminisztrációs felületen keresztül.