Címlap Hírek Előadások, Események Dr. Beretvás Károly, ügyvédünk figyelem felhívása
template ."/tools.php");?>
Dr. Beretvás Károly, ügyvédünk figyelem felhívása PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Balla Zsófia   
2011. november 11. péntek, 07:25

Tisztelt Megbízónk!

 

A Magyar Köztársaság Kormánya 2011. október 21-én hozott 224/2011. (X.21.) Kormányrendeletében szabályozta a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklámcélú berendezések közútak melletti elhelyezésének feltételeit.

 

Maga a jogszabály egy bő oldal terjedelmet tesz ki, szövegében egyszerűsített, így azt jelen e-mailünkhöz mellékletként csatoljuk.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a jövőben reklámcélú berendezés olyan jellegű nem lehet, amely villódzásával, vagy futó fényével, illetve káprázásával, mozgó feliratokkal, vagy mozgó alakokkal elterelheti a közúton közlekedők figyelmét. Ezen túlmenően un. fényvisszaverő anyagból nem készülhet, továbbá a közúti jelzésekkel összetéveszthető ábrákat, feliratokat, színeket nem tartalmazhat.

 

 

Jogellenes az a reklámcélú berendezés, amely közvilágítási villany és telefonoszlopon került elhelyezésre, függetlenül attól, hogy milyen távolságra van a közúttól. Nem lehet a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, vagy tartozékán ilyet elhelyezni.

Tilalmi zónának minősül a közút úttesten kívüli burkolatlan területe és a járda is. Nem tartozik ide a gyalogút és a kerékpárút.

 

A fentieken túlmenően tilos a reklámhordozó elhelyezése a közút lakott területen kívüli szakasza mellett, annak tengelyétől számított 50 m-en, autópálya, autó út és főútvonal esetében 100 m-en belül került elhelyezésre, illetve ha ezen távolságon kívül elhelyezett reklámcélú berendezés 4 m2-nél nagyobb.

 

Meghatározások: A rendelet alkalmazásában reklámtáblának, reklámhordozónak és egyéb reklám célú berendezésnek minősül minden olyan jel, jelzés, vagy bármely tárgy – a KRESZ jelzőtábláinak kivételével -, amely a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényben meghatározott gazdasági reklám.

A 2008. évi XLVIII. törvény 3. §-ának d. pontja értelmében gazdasági reklám az olyan közlés, tájékoztatás, illetve megjelenítési mód, amely valamely birtokba vehető forgalomképes ingó dolog – összefoglaló nevén: termék -, szolgáltatás, ingatlan, vagyoni értékű jog – összefoglaló nevén: áru -, értékesítésének, vagy más módon történő igénybevételének előmozdítására, illetve a vállalkozás tevékenységének népszerűsítésére, áru, áru jelző ismertségének növelésére irányul.

 

Megjegyzés: Gyakorlati példán keresztül e jogszabályegyüttes tiltja – többek között – a villanyoszlopra szerelt, a cég nevét és árukörét tartalmazó reklámhordozó elhelyezését is, de szintén aggályosak lehetnek az olyan, kifejezetten útmenti reklámtáblák, amelyek sötétedés után erősen reflektorikus fénnyel vannak megvilágítva.

 

A felhívott Korm. rendelet már hatályba lépett. Segítségként jelentkezhet azonban az a körülmény, hogy a jogszabály kötelezi a közutak kezelőit, miszerint végezzenek felmérést és dokumentálják a rendeletnek nem megfelelően kialakított és elhelyezett reklámhordozókat.

A felmérési dokumentáció alapján a közút kezelője a jogellenes reklámcélú berendezéssel érintett ingatlan tulajdonosát 30 napos határidő megállapításával szólítja fel a jogsértés megszüntetésére. A felszólításban tájékoztatást köteles adni a jogkövetkezményekről is. Ha az ingatlan tulajdonosa nem lelhető fel, akkor a felszólítást a reklámcélú berendezés tulajdonosa kapja. Végső esetben a jogszabálynak nem megfelelő reklámcélú berendezést – tábla, kivilágított tábla, stb., - a közútkezelő távolítja el.

 

Kérjük T. Megbízóinkat, hogy e rendelet hatálybalépése által kialakult helyzetben a tárgyban érintett reklámhordozóikat megvizsgálni és az esetlegesen szükséges intézkedéseket megtenni szíveskedjenek.

 

Forrás: Dr. Beretvás Károly

 

Módosítás dátuma: 2011. november 11. péntek, 07:29
 

Kiemelt partnereink

P.I.B.S.
A P.I.B.S. Kft által testreszabott portál segítségével a felhasználók könnyen felvihetik, módosíthatják a megjelentetni kívánt cikkeiket a megújult adminisztrációs felületen keresztül.